Osteoporoza charakteryzuje się zmianą mikrostruktury kości ze zmniejszoną gęstością mineralną kości, co prowadzi do występowania złamań kruchych.
Na osteoporozę cierpi około 200 milionów ludzi, co stanowi główne obciążenie dla zdrowia na całym świecie.
W patogenezie osteoporozy bierze udział kilka czynników. Obecnie świat nauki bada zmienioną homeostazę jelitową jako potencjalny dodatkowy czynnik ryzyka pogorszenia stanu kości, a zatem jako nowy potencjalny cel terapeutyczny.
Mikroflora jelitowa wpływa na aktywność osteoklastów regulując poziom IGF-1 w surowicy, a także wpływając na wchłanianie wapnia w jelitach.
Tak więc dysbioza jelitowa wpływa na zdrowie kości.
Zmiany w mikroflorze jelitowej – zwane dysbiozą – skutkujące zaburzeniem równowagi pomiędzy rodzajami mikroorganizmów występujących w naturalnej mikroflorze człowieka, mogą zaburzać regulację procesów metabolicznych, prowadząc do chorób zapalnych jelit, cukrzycy, nowotworów, choroby układu krążenia, reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń rumieniowaty układowy.
Dysbioza mikroflory to schorzenie wieloczynnikowe, które może być wywołane takimi czynnikami, jak stres, stan zapalny i starzenie się. Ogólnie rzecz biorąc, po wygojeniu stanu chorobowego dysbioza ma tendencję do naturalnego korygowania.
Suplementy diety, prebiotyki (niestrawialny błonnik pokarmowy stymulujący selektywny wzrost bakterii) i probiotyki (mikroorganizmy, które mogą wywierać korzyści zdrowotne) dla żywiciela) przyczyniają się do równowagi mikroekologicznej jelit, która jest ważna dla zdrowia kości . Rzeczywiście, suplementy diety i probiotyki mogą odgrywać rolę w leczeniu osteoporozy, w połączeniu ze znanymi już interwencjami medycznymi i związanymi ze stylem życia.
Dieta jest głównym wyznacznikiem rodzaju i proporcji mikroorganizmów w mikroflorze jelitowej, wpływającym na zdrowie kości i dobre samopoczucie.
Na przykład dieta wysokotłuszczowa zmniejsza różnorodność biologiczną mikroflory u myszy, podczas gdy dieta mocno słodzona powoduje nietolerancję glukozy.
Z odżywczego punktu widzenia dieta śródziemnomorska dostarcza błonnika, fermentowanych produktów mlecznych i polifenoli, które mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową człowieka, zmniejszając stosunek Firmicutes i Bacteroidetes oraz zwiększając poziom SCFA. Wpływają korzystnie na zdrowie kości i zmniejszają ryzyko złamań.
Prebiotyki to niestrawne składniki żywności, które stymulują wzrost i/lub aktywność bakterii kolonizujących jelito grube, pełniąc dla nich rolę substratu.
W większości przypadków są to produkty enzymatycznej konwersji cukrów, takich jak galaktooligosacharydy (GOS), fruktooligosacharydy (FOS), inulina, skrobia odporna na trawienie, ksylooligosacharydy (XOS) i laktuloza.
Mikroflora jelitowa zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach; co ciekawe, może regulować metabolizm kości poprzez zależną od wapnia interakcję ze szlakiem sygnałowym Wnt/β-katenina